Barbuda

Seglingden april 5th, 201112 Kommentarer

Barbuda 2011-03-22

Efter att ha lämnat St. Johns på Antigua och sedan seglat runt hörnan till Deep Bay, tillbringades en dag på stranden och sedan kvällen i hotelresortens bar med Internet och tv. Nästa morgon bar det av till Barbuda.

Barbuda ligger ca 30 Nm norr om Antigua.  Känt för sina långa ”rosa” sandstränder. Bor endast ca 2000 personer på en yta som är som halva Antigua. Ön är omgärdad med rev och ganska svårnavigerad. Rikt fisk och fågelliv. Få turister och bara några enstaka hotel. Tydligen är det inget individuellt ägarskap av marken på ön utan man äger huset men inte marken. Detta gör det svårt för hotel att etablera sig då det inte går att köpa sig mark. De flesta invånarna bor runt staden Codrington som är skiljd från havet av en stor lagun.

Hästar och åsnor strövar fritt omkring på ön. I stället för att görainhägningar för djuren har man staket runt husen. Kommer fram till Barbuda precis innan solnedgången och ankrar vid en 11Nm lång strand.

På morgonen, bad och promenad till ”Lighthouse bay resort” längre bort på stranden. Ett av dom få hotellen på ön. Lite lyxigt hotel med endast 9 rum.

Andra dagen bestämde vi oss för en expedition. Ro över lagunen ca 1 Nm (Kina motorn ”Sea King” vägrar fortfarande att starta) med gummibåten. Först släpa gummibåten över stranden fram till lagunen och sedan rodd till Codrington. Ca 1Nm  i motvind. Bra motion… Nästa steg i expeditionen är att hyra cyklar.

Hittar till slut en cykeluthyrare (den enda) i byn där vi hyr varsin mountainbike. Beger oss av till ”The Cave” på östra sidan av Barbuda. Man klättrar igenom en grotta och kommer upp på en platå med utsikt över stranden och atlantvågorna som väller in. Mäktigt..

Fortsatt cykling kors och tvärs på ön. Lämnar tillbaka cyklarna sent på eftermiddagen. Cykeluthyraren som är född på ön, men som bott i London och USA för att sedan flytta tillbaka till Barbuda berättar intressanta historier om ön och livet där. Får skynda oss därifrån för att slippa ro i beckmörker över lagunen. Öm bak från cyklingen och helt slut när man kom tillbaks till båten. En riktig idrottsdag.

Vi stannade några dagar till på Barbuda och skulle gärna stannat längre men mat och vatten i båten började tryta och inget smidigt sätt att fylla på. Ro över lagunen såg vi inte som ett alternativ..

12 Kommentarer till “Barbuda”

 1. Per sger:

  Hallå …
  Ser att ni har det gott o skönt , men ni ror fortfarande ser ja på bilderna .
  Men det gör gott för Kalles armar .
  Har själv kommit ordning efter hem resan , men skulle vara gott o varit med en stund till .

  Hörde Kalle skulle vara med o segla o då kan du Tobbe passa damens hundar

  Ha det gott o sköt om er

  Per

  • Tobbe sger:

   Vi saknar dig Per. Hoppas du hade det bra i fjällen efter du kom hem härifrån. Vi har varit på ”damens” båt hela dagen och hjälpt till att flytta den in till marinan. Börjar bli riktigt bra kompis med hundarna….

 2. Gudde sger:

  Du ser vältränad ut Kalle!!! Du kanske vill springa med mig på Gbg.Varvet? Kram mamma

 3. Bengt sger:

  Där satt den! Bilden med stort B. Bild nr. 67 där Tobbe står lutad mot bardisken och man ser en segelbåt i bakgrunden. Skitsnygg! Nu kan ni åka hem. Går inte att överträffa som minnesbild över resan.Bengt

  • Tobbe sger:

   Gillar själv den bilden. Tog även bilder på hästar, åsnor och mountainbikes. Tänkte på Erika på jobbet. Hon gillar ju sånt.
   Tror vi stannar ett tag till. Jörgen erbjuder ju innskolning när man kommer tillbaka och det låter ju tryggt och bra.

 4. Ann sger:

  Wow, vad vackert.
  Ni ser ut att ha det bra……….

  • Tobbe sger:

   Vi har det bra. Är på Antigua igen. Nu inför ”Antigua classic regatta” Hälsa alla så gott från oss.

 5. Clarence O sger:

  Tjena Grabbar!

  Long time no see.
  Gött att se att ni fortfarande verkar ha det jäkligt bra på era breddgrader.
  Båtlivet har även tagit fart för oss i Älvängens båtklubb. Några har naturligtvis redan sjösatt, men de flesta av oss andra i klubben är i full färd med sedvanlig rengöring, polering och allt annat som hör våren till i en båtklubb.
  Birger har som vanligt fullt upp med att hjälpa alla andra med både sjösättning och mastning. He is still going strong…

  Soliga hälsningar från Göteborg
  Clarence O och Nette

 6. Börje sger:

  Den expediton ni beskriver med roddtur, cykling och klättring i grottor tilltalar mig mycket. Barbuda varkar vara en sådan där inte alltför expolaterad ö som man verkligen vill hitta då man är ute och långseglar.

  / Börje

 7. Erika sger:

  Gulle dej Tobbe! Åsnor, hästar och cyklar det gillar jag :o) Helt underbara bilder ni bjuder på som piggar upp en trist måndagmorgon.

  Kramar
  /Erika

 8. Jörgen Lorentzon sger:

  Hej!

  Idag har vi sommar – tänk att den äntligen kommer även i år. Detta har ni haft hela tiden – verkligen fantastiska bilder. Ser ni ingen gammal traktor som ni kan ta bild på?
  Hälsningar Jörgen