Tyckte jag kände igen honom!

Beryktade Biscaya

Seglingden oktober 21st, 201010 Kommentarer

Biscaya..

Smaka på det, låter lite mystiskt och farligt. Det var också den bilden vi hade innan vi for iväg från Poole sent Fredags kväll den 15 oktober. Alla ordentligen klädda med; underställ, dubbla sockor, stövlar, t-shirt, tröja, fleecetröja, sjöställ, jacka, flytväst, mössa och vantar. Termometern visade 8 grader så kläderna behövdes. I början blåste det rejält och gick hög sjö men precis som tidigare hade vi en skön slör så den hårda vinden gjorde inte så mycket. Den första sträckan gick mot ön Iil d´Ouessant utanförBrest i Frankrike där vi passerade vid 4:a tiden på morgonen. Vi såg det mest som en liten deltripp innan Biscaya och den riktiga överfarten började. Nu är det ju så att även i 7 knop är det långt mellan Poole och Brest och vi kom fram ungefär ett dygn efter avresa.

Med sikte söderut

Sista farleden till Engelska kanalen låg bakom oss och vi hade nu en 327 sjömil lång raksträcka till nästa waypoint några sjömil utanför La Coruna i Spanien. Väderleksrapporten visade lite vind men som vi senare upptäckte betydde lite vind ingen vind alls. Biscaya hade hittils inte riktigt varit som vi trott. Hade sedan start revat storseglet fullt och det dröjde inte länge innan vi fick släppa på reven. Till slut fick vi starta motorn. Fast vad gör det att det går långsamt? Glider fram med motorn och äter gott käk. Båten styrde sig själv med hjälp av autopiloten och det gjorde att vi kunde koppla av med bio hela natten med datorn uppriggad i sittbrunnen. Lägg på lite Coca Cola och godis så mår man ändå väldigt bra!

Nu när vi närmade oss varmare breddgrader ville man gärna njuta lite. Först då man riktigt vågade njuta av att inte göra något alls. Tidgare fick man känslan av att man hade en massa saker att göra.

Förste styrman Tobbe, även utkik, passade på att halvsova på fördäck och gotta sig i solen, medans vi andra slet i köket. Blev pannkaker till middag. Riktigt gott!

Träffade ett gäng delfiner

Även på denna etapp fick vi lite sällskap på vägen. Ett gäng lekglada delfiner simmade och hoppade i bogsvallet. Mäktig att se dem i deras naturliga miljö. Tyvärr lyckades vi aldrig få någon bild på dem, trots att Dennis satt framme på fördäck i 20 minuter med kameran i högsta hugg.

Det var mäktigt att närma sig den klippiga kusten och La Coruna i solnedgången Onsdag kväll. Angjorde i den nya gästhamnen, och efter att ha ordningställt båten, städat det värsta och ätit så sov vi alla gott.

Totalt 4:a dygns segling. Längsta etappen hitills på resan. Inga problem med båten förutom en märla i storseglet som lossnat. Storseglet nu inlämnat för lagning. Har rundvandrat i La Coruna där speciellt den gamla stadsdelen är väldigt fin med smala gator och gränder med mycket restauranger och Cafén. Dennis gick loss med kameran högt och lågt. Ligger även några svenska båtar här i hamnen vars besättning vi pratat med. De första svenska båtar vi träffat sedan avfärd från Sverige. Eftersläntare som vi och med ungefär samma resmål.

Får storseglet i morgon Fredag då vi också lämnar La Coruna för vidare färd mot Vigo i Portugal. Vädret här är behagligt med sol och ca 18 grader.

Ett urval av alla de bilder Dennis tog på resan

10 Kommentarer till “Beryktade Biscaya”

 1. Jörgen Lorentzon sger:

  Hej,

  vad roligt! Ni klarade Biscaya! Tänk dock på att dom stora sjöfararna
  som Magellan benämnde något så ruskigt som ”Stilla Havet”. Dom hade också en härlig seglats första gången!
  Jag har just fått några centimeter snö i kväll – ni flyr verkligen i grevens tid från busvädret.

  Hälsningar Jörgen

 2. Thomas sger:

  Grattis
  Nu börjar man bli riktigt avundsjuk.
  Här är det snöstorm, mörk och kallt och jävligt.

 3. Clarence O sger:

  Härligt grabbar!!
  Nu kan ni stoltsera med att ni är med i den beryktade ”Biscaya-klubben” (om det finns en sådan)……
  Att dessutom komma fram med endast en trasig märla i storseglet måste kännas jäkligt skönt!
  Njut nu av sol och värme men tänk gärna på oss i kalla Sverige.
  Många av oss som följer er på nätet blir nog betydligt varmare inombords av att få läsa och se hur härligt ni har det.
  Lycka till på er fortsatta färd!
  Hälsar
  Clarence O

 4. Ludwig sger:

  Delfiner…pic or it didn’t happen

 5. Carl-Johan sger:

  Haha, riktigt fina delfiner!

 6. Birgitta o Joel sger:

  GRATTIS,
  Vad härligt det låter! Nu är vi riktigt avundsjuka, här börjar det bli riktigt ruggigt ute.
  Härligt kort på Tobbe, ser ut som ett troll (tycker Joel). Ovanliga delfiner…

  Kram till er alla
  Birgitta o Joel

 7. Jörgen Lorentzon sger:

  Tobbe har den nya Biscaya-looken! Han patent-skyddar frisyren och fixar fram klippstugor som tar fram frisyren för sådär en 2000 – 3000 KR varav hälften går ned i Tobbes fickor varje gång.
  Efter Biscaya är chansen till fint väder mycket stor – troligtvis får ni några
  lugna seglatser nu. Men det kan hända saker ändå.
  /Jörgen

Skriv 1 kommentar

InformationInformationSkaffa en egen bild istället för den här tråkiga, klicka här och följ instruktionerna på sidan!