Fiskelycka vid Kick ’em Jenny

Seglingden januari 23rd, 20115 Kommentarer

Vi var på väg från St George, Grenada mot ön Carriacou strax norr över när vi fick den största fisk vi någonsin fångat.

Med vinden i nosen var det ingen vidare trevlig segling, blåste 10-11 m/s med höga vågor emot oss. Kryssade för fullt och hade precis gjort ett slag vid ett område som heter Kick ”em Jenny, det är en undervattens vulkan som fortfarande är aktiv. Det är inte så att det sprutar en massa lava från den utan det går faktiskt att segla över utan problem. Vinden gjorde dock att vi inte kunde hålla tillräckligt högt och seglade stax utanför området.

Tobbe kommer upp i sittbrunnen och ser hur något släpas efter båten. Ingen av oss hade en tanke på att det kunde vara en fisk, av erfarenhet trodde vi inte att vi skulle få något denna gången heller. Kalle som styrde gick upp mot vinden medan jag och Finn, som fortfarande var ombord på båten, började hala in fisken.

Vi antar att den hade hängt efter båten en stund för den gav oss ingen vidare fajt. Den vägde dock en hel del och vi blev tvungna att lägga linan runt vinschen.

Tobbe passade på att springa ner och hämta kameran plus vår fina flaska Barton vodka. Vi har nämligen läst att om man häller ett par droppar, eller i detta fall en halv flaska, i gälarna på fisken så dör den. Hade inte fått chansen att prova innan och öste därför på rejält med vodka rätt ner i munnen medan den fortfarande hängde utanför relingen. Fisken slutade sprattla direkt, jag och Finn kunde sedan tillsammans häva över fisken ner i sittbrunnen. Vi var ett tag rädda över att fisken kanske bara blivit väldig full och när som helst skulle vakna till liv igen, vodkan placerades därför strategiskt nära tillhands.

Glada som små barn på julafton tog vi en massa kort och mätte fisken till 1.22 meter. Vi jämförde med bilder på datorn och såg att vi fått upp en Wahoo, den som var mest lik åtminstone. Hade ingen våg men frågar ni mig vägde den säkert ett halvt ton. Det är i alla fall det jag kommer säga till barnbarnen när jag blir gammal.

Framme i Carriacou skar vi fisken i massvis med tjocka kotletter. Blev mat i mängder, vi åt så mycket vi kunde och dagen efter ropade vi på VHF att vi hade gratis fisk om någon ville ha. Hann knappt släppa sändarknappen innan ett Amerikanskt par var framme vid båten.

Någon kanske är intresserad om vad vi använde för drag. Kalle frågade efter vilket drag man behövde för att fånga jätte fiskar. Han fick ett färgglatt drag i olika färger med 2 stora krokar. Detta använder vi som det är utan något bete. Syns förhoppningsvis på bilderna.

Riktigt skoj att äntligen få en fisk, ännu roligare att det var en sådan bjässe. Första gången man kan kalla sig för fiskare!

5 Kommentarer till “Fiskelycka vid Kick ’em Jenny”

 1. Ludwig sger:

  Klockrent! Härligt grappar! Verkar som om att ni har trevligt i värmen! Hemma fortfarande kallt och jävligt, fortsätt med att skriva. Ha det så bra nu.
  Ludwig

 2. Bengt sger:

  Vi är oroliga på jobbet! Vem är den där Finn egentligen? Dyker upp helt plötsligt och blir stor hjälte när han rådigt hittar gummibåten. Vi misstänker att det var han som lossade gummibåten när ingen såg. Nä, släng han överbord med en gjuten cementklump på fötterna eller gå ut på djupt vatten och låt han gå på plankan. Detta inlägg bör naturligtvis Finn inte se. Då är det risk att Tobbe ligger bakbunden på däck innan natten. Hälsningar Bengt

 3. Jörgen Lorentzon sger:

  Det verkar vara sjörövarhistorier på gång i karibien. Utan tvekan rätt ställe.
  Vikten på fisken var också avrundat ordentligt uppåt men det var en or-
  dentlig fisk, men en ordentli sup pallade han inte!
  Fanns det nå’n smak av rommen i fisken?
  Själva skall vi få en liten regn/snöblask-omgång i morgon. Så har vi det

  Jörgen

 4. Bosse sger:

  Hej på er,
  Grattis för den fina fisken, Carina är jätteavundsjuk men hon tyckte det var onödigt att slösa sprit på en fisk. Har ni ingen hammare?
  Farfar och farmor hälsar och undrar om Per och Gudrun har kommit fram ännu.

  Bosse

 5. Johan sger:

  Grattis till fisken! lycka till med fortsatt resa! njut av havet…