Framme i Azorerna, uppdatering

Seglingden juni 18th, 201115 Kommentarer

Har nu sovit ut… Nej, det har varit fullt upp. Har nu varit i Horta några dagar. Vill börja med att tacka för alla uppmuntrande ord och stöd hemifrån. Det värmer och gör en glad. Lika trevligt varje gång att läsa. Jörgen; Jag slutar när du slutar. När blir det tro?? Bengt får nog vänta ett tag längre. Han är ju rena ungdomen fortfarande. Ibland blir det lite trögt att svara men det är inte så lätt med Internet uppkopplingar alla gånger. Ett ständigt diskussionsämne bland seglarna.

Här har det varit full aktivitet för att få båten i skick. Motorn är fixad, fick hjälp av Jean Pierre motormek. Han menade på att det inte var vatten i dieseln utan luft som kommit in i systemet då dieseln vispat runt i tanken i hårt väder. Efter mycket luftning och till slut med hjälp av startgas tuggade hon i gång igen. Spinner nu som en katt igen. Underbart.
Seglen är inlämnade för reparation, storsegel och fock. Ska komma till båten idag eftermiddag. Roderaxeln har fått nytt gott fett insprutat. Fick låna en fettspruta hos ”Mid Atlantic Marine” där jag också fick tag i den reservdel till autopiloten som gått sönder. Lyckodag.

Förpiksluckan har läckt så allting i förpiken var dyngsurt. Madrasser, täcken allt… Har haft ute allting och tvättat allt plus hela förpiken. Tvättade i hastigheten även flytvästen med påföljd att den blåste upp sig. Trött på sig själv ibland. Torkat ur hela båten från saltvatten och fukt. Nu luktar det fräscht i Sheila igen.
Seglingen hit till Azorerna från St. Marteen tog totalt 24 dagar och ca 2500 Nm avverkades. Hygglig segling med blandade vindriktningar, medvind, kryss, stiltje, regn, moln och i viss mån sol. Seglingen gick bra förutom ett oväder mitt på Atlanten som jag seglade in i som varade i tre dagar. Hade det inte varit för det så hade det varit en riktigt behaglig segling. Motorn slutade fungera, storseglet skörade och senare även focken. Ingen laddning på grund av ingen sol till solcellspanelen och därmed ingen ström. Autopiloten gick tidigt i sönder. Nya drivremmen som jag väntat på höll fint men andra delar gick i sönder i ställe. Några nätter i månsken tillbringades med delarna utspridda på sittbrunnsbänken för reparation.
Dagarna gick annars fort och det fanns hela tiden att göra.
Anropade Horta marina via VHF vid ankomst eftersom inte motorn startade för assistans med att komma in då det blåste kraftigt. Inget svar. Har varit helgdag här i flera dagar. Fick hjälp av en ankrad seglare, Bernt från Tyskland, som med hjälp av sin dinge bogserade mig in till kajen. Stort tack.
Många skandinaviska seglare samlade här för vidare färd hemåt. Några ska inte ens hem utan går till Medelhavet och andra ställen.
Väldigt trivsamt här i Horta. Behagligt väder, trevliga människor, fin natur och man vaknar av fåglarnas kvitter i land. Besök på berömda ”Peters Bar” eller ”Café Sport” som den också heter. Här har många seglare suttit och berättat rövarhistorier genom åren. Ska även göra en målning på piren traditionsenigt med båtens namn. Trevligt att gå runt och titta på alla målningar. Vissa har väldigt kreativa och konstnärliga anlag. Vissa mindre konstnärliga.
Hur var det då att segla själv över atlanten? Riktigt bra men hade varit ännu bättre med lite bättre utrustning. Speciellt då autopilot. Blev slitsamt när den inte fungerade. Bättre att vänta ut sämre väder tills de passerat eller gå runt sämre väder om man vet att det är på väg eller i färdriktningen. Sliter väldigt på båt och utrustning. Mentalt då? Segla själv är inte helt fel heller även om jag föredrar att segla ihop med andra. Du bestämmer själv och lägger upp det som det passar dig. Filosoferar en hel del ute på havet. I hamn träffar du nästan mer nya människor än annars. Mer kontaktbenägen. Passade på att sluta röka på överfarten och inte en droppe rom sedan St. Marteen. Även om det inte var mycket innan heller. Precis ute och joggade och mår riktigt bra.

Nedan anteckningar i dagboksform från överfarten. Tvivlar på att någon kommer att läsa det men eftersom anteckningarna redan var gjorda så slänger jag med det. Lite grand som det upplevdes just då. Händer inte så mycket men man får ändå en känsla av hur dagarna kan se ut och flyter på:
St. Marteen till Azorerna.
Torsdag 20 Maj. Dag 1.
Ankare upp. Tanka vatten och diesel på marinan. Broöppning och ut ur lagunen kl. 11:30. Fullt revad stor och kryssfock. SO vind. Planerade att gå mellan St. Marteen och Anquila men det blev till att gå väst om Anquila pga. vinden emot och krabb sjö mellan öarna.
Fredag 21 Maj. Dag 2.
Regn och mörk himmel. Bidevind. Autopiloten består av trimmade segel och en gummistropp. Lugnare sjö ca 50 Nm ut. Kurs mot mål 51 grader som inte går att hålla utan går mer norrut. Vågorna snett emot. Grov sjö och får en våg mot pentryfönstret som jag glömt stänga. Det mesta rinner ner i kylskåpet i pentryt. Härlig sörja. Märker också att förpiksluckan läcker rejält vilket den inte gjort tidigare. Madrasser och annat genomblött.
Kl. 12, batterierna behöver laddas. Motorn startar ej. Misstänker att det kommit in vatten i tanken. Tömmer ut ca 20 liter. Luftar och torkar diesel från durkarna. Halt som en skridskobana. Söligt och luktar inte så gott. Motorn går inte i gång nu heller. Överväger att vända om. Seglar vidare och funderar. Senare på dagen ett nytt försök. Har nu luftat hela systemet igen. Provar starta igen. När batteriet nästan helt slut börjar motorn tända och stånkar till slut igång. Överlycklig!
Nya AIS:en fungerar. Larmar för ett tankfartyg inom 2Nm säkerhetszon. Larmet tjuter som ett flyglarm under andra världskriget . Blir livrädd första gången. Fartyget passerar med god marginal. Natten mot lördag kolmörkt. Mot vågorna, bankar och slår. Flyttar upp ”grab bag” med Epirb i sittbrunnen. Fäster bagen med en säkerhetslina i linan till livflotten så de hänger ihop ifall omkullvältning eller man skulle missa när man ska kasta bagen i livflotten.
Lördag 21 Maj. Dag 3
Sover förmiddagen. Helt slut. Vinden mojnat. Kan släppa ut rev men avstår. Tar en dusch i ösregn. Lagar mat.
Lastfartyg passerar vid horisonten. Kl. 20, regnet slutat. Stiltje. Läser. Somnar kl. 02.
Söndag 22 Maj. Dag 4.
Vaknar kl. 07 efter entimmas pass. Vinden vridit och avtagit. Slör. Slår ut båda reven. Ca 5 knop. Motor på kl. 10. Av. Kl. 13. På kl. 14. Av. Kl. 16. Söndag kväll kl. 20 (Karibien tid under resan). Nu har äntligen molnen lättat. Ser polstjärnan i norr enligt Jörgens beskrivning. Ser att jag håller rätt kurs. Ingen vind. Går med motor. Stilla hav. Läser, äter och filosoferar.
Kl. 22, mekar igen. Autopiloten har lagt av. Tar av ratten och monterar isär. Tur att det är stiltje och månljus. Riktigt trevligt. De två stålpinnarna till spännaren har gått av. Tillverkar två nya av ett 2,5 mm borr. Fungerar ändå inte. buy cialis super active online Plockar isär igen. Även stålpinnen till kugghjulet som driver remmen är av. Hittar en slipstenstrissa med en stålpinne av rätt diameter som jag sågar av i rätt längd. Autopiloten fungerar igen! Klart kl. 03. Tog 5 timmar att laga.
Måndag 23 Maj. Dag 5
Kl.03. Startar motorn. Puttrar vidare.1870Nm kvar. Position N22grader 16,043’, W059grader 43,335’. Fin natt. Halvmåne och stjärnklart. Försöker få lite sömn. Blixtar syns vid horisonten. Kl. 10, sovit i entimmas pass sedan kl. 4. Motorn av kl.9. Slör från BB. Svalare vindar redan! Lite kyligt. Funderar på en tröja. 6,5 knop.Vill inte anstränga autopiloten så jag tar in ett rev i storseglet. Diseltanken visar på reserven. Fyller på 40 liter från dunkar. Söligt. Kl.17, 1800 Nm kvar. Ca 5 knop. Slör. Flygfiskar flyger riktigt högt. Anar dom i mörkret. Dunsar in en i storseglet. Blir lite orolig att man ska få en i nyllet.
Tisdag 24 Maj. Dag 6
Vaknar kl.04. Blåser mer. Rullar in focken. Vill helst reva storen i stället men väntar tills det ljusnar.
Ljusnat. Storen revad helt. Focken ut igen. 6 knop.
Kl.10. Position N23 grader45,581’, W57grader26,950’. 1700 Nm kvar. 5,8 knop i snitt under 17 h. Är nu ännu svalare. Plockade fram jackan i natt när jag styrde.
Idag blir det köttgryta till middag. Det sista av färskvarorna efter att ha ätit biffstek med lök och andra goda rätter. Burkarna är inte speciellt lockande.
Kl.17, AIS varning. ”Wild Poney”, destination Gibraltar. Passerar med god marginal. Kontaktar dom på VHF:en och får en väder prognos.
Mycket skräp som flyter omkring i havet. Passerade just en boj med en stång och det ser ut som en radarreflektor på toppen av stången.
Minskar segelytan inför natten.
Onsdag 25 Maj. Dag 7.
Sovit ut. Lugn natt med bara ca 4 knop och bara focken uppe. Fartyg passerar strax utanför 2Nm radien. Inget larm. Start motor kl.9 för laddning. Position N49grader47,078’ W93grader01,885’. 1600 Nm till Horta.
Torsdag 26 Maj. Dag 8.
Gått med motor hela natten. Ingen vind. Sovit hyfsat. Fyllt på 40 liter diesel. Tankmätaren stod på reserven. Börjar komma en svag vind. Rakt framifrån men tenderar att vrida åt ost och eventuellt SO. Kokar ägg och äter frukost. Unnar mig en dusch med en ytterst svag stråle för att spara vatten. Härligt!!
Sista dagen med US grib väderfil var i går. Det har stämt förvånansvärt bra. Får ropa upp fartyg framledes för väderprognoser. Fortsätter att segla mot mål.
Kl. 14, då var det dags igen. Autopiloten lade av igen. Stålpinnen till kuggdrevet avbruten. Ny pinne tillverkad och monterad. Det gick snabbare denna gången. Fungerar igen!!! Yiiipiieee!!
Kl.16, Portugisisk örlogsman glider förbi med sitt lilla segel. De ser för roliga ut där de guppar fram och ibland välter omkull. Trodde de var ovanliga men kommer att se massor av dom framledes.
Fredag 27 Maj. Dag 9
Motor av kl. 05. Medför motorgång i 42timmar. Kommer lite vind ibland då det går att segla. Varvar med motorgång. Får en väderprognos av ett förbipasserande fartyg. I morgon lördag NO 20 knots. Varaktighet en halv dag. Våghöjd 2 meter. Sedan NO till Ost 15-19 knots. Våghöjd 1meter. Utfärdat till 1 Juni. Han berättade att ett DSC (nödanrop) skickats från en segelbåt ca 160 Nm framför mig i min kurs. Ett antal dagar sedan. Får hålla ögonen öppna. Fartyget jag pratar med är på väg till Panama kanalen och sedan Chile.
1300 Nm kvar till Horta.
Lördag 28 Maj. Dag 10.
Varvat mellan motorgång totalt 16 timmar och segling. Nu endast ca 40 liter diesel kvar. Måste spara till absolut nödvändigt behov. Ostlig vind. God gång ca 5 knop. Kurs 55 grader. Kopplar ur autopiloten. Sparar på den och låter båten självstyra med segeltrim och gummistroppen runt rattekern och rattpeidestalen.
Rann en vätska utmed golvet. Slickade ordentligt på den för att se om det var saltvatten. Det var batterisyra! Inte gott! Motorbatteriet har fått för mycket laddning. Har suttit med vatten i munnen en halvtimma nu. Batterisyra kanske fungerar som tandbleking?
Sen e.m. blåser mer och mer. Rullar in det mesta av focken. Vinden ökar mer och mer. Endast fullt revat storsegel uppe nu. Åska och störtregn. Blixtar och dunder. Plockar fram åskledarna som jag ännu inte använt. Så här står det att läsa på förpackningen: Åskskyddet ger inte 100% -igt skydd men för den normale ”fritidsskepparen” är skyddet fullt tillräckligt. Vad menas med det? Var går gränsen? Blixt som blixt?? Eller…
Gör knappt 2 knop framåt. Gäller bara att vänta ut. Sikten lika med noll. Regnar oavbrutet stenhårt regn. Äter kall burkmat direkt ur burken. Sitter och styr. Blixtar lyser upp himmelen.
Söndag 28 Maj. Dag 11.
Lättade något fram mot morgonen och jag fick mig lite sömn. Åskan upphört så jag plockar in åskledarna som är fästa i för, akter och sidostag. Vinden ökar igen på eftermiddagen och fortsätter så hela natten. Regnar oavbrutet.
Måndag 30 Maj. Dag 12.
Blåser fortfarande mycket kraftigt och helt sjukt i vindbyarna. Värsta vädret jag varit ute i. På eftermiddagen blåser storen som är fullt revad i sönder. Motorn startar inte så jag får plocka ner storen utan hjälp av motor. Går till slut. Beslår seglet på bommen och fortsätter med bara en ”snibb” av focken ute. Får fram mot kvällen kontakt med ett lastfartyg och får en väderprognos till morgondagen. East 3-4 Beafort, ca 5-6 m/s vilket också visar sig stämma. Helt underbart.
Tisdag 31 Maj. Dag 13.
Solen tittar fram för första gången på över tre dygn. Rullar ut hela focken och seglar bara på den nu. Ingen motor, inget storsegel. Mekar med motorn hela dagen. Samma procedur som sist med diselsöl och luftning. Med en skillnad. Denna gången får jag inte igång motorn igen. Stänger av alla elförbrukare som inte är absolut nödvändiga. Stänger även av kylskåpet. Har på GPS, VHF, AIS och lanternor. I viss mån autopiloten. Solpanelen bör klara detta. Hänger ut sjökläder på tork. Allt är dyngsurt. Känns ganska bra ändå. Slörar fram i lugn takt. Mindre än 1000 Nm kvar till Horta, Azorerna. Firar med en burk päronhalvor till efterrätt.
Sätter i nytt SD kort i chart plottern innehållande Azorerna. Allting är så fuktigt, kortet avmagnetiseras och sjökortet försvinner. Har back up med annat sjökort på Pc: n men ingen ström. Kul…
Kl.22, autopiloten pajar igen. Tillverkar en ny stålpinne till drivhjulet. Så mycket glapp nu så det fungerar nog inte så länge till.
Onsdag 1 Juni. Dag 14
Fixar och lagar ihop storseglet med travare och annat. Jämn och fin SO vind. Går nu med fock och storsegel. Ca 7 knop. Underbart. Passar på att avverka distans.
Torsdag 2 Juni. Dag 15.
Kl.04, fixarautopiloten igen. Drejat bi kl. 04 för att sova lite och vänta på att det ljusnar. 820 Nm kvar. Kl.06, plattläns och lite vind. Ca 3 knop. Kl.10, vindvrid till NO och ökande. Tar ner halvtrasiga storseglet och kör bara på focken.
Kl.11, stängt av GPS, AIS och alla strömförbrukare. Regn och moln hela tiden vilket inte gör solpanelen glad.
Kl.20, popcorn och en god bok i pannlampans sken.
Fredag 3 Juni,. Dag 16.
Tydligen seglat över 10 Nm åt fel håll medan jag sov. Jag sov dock skönt.
Skymtar en segelbåt föröver. Den första jag sett. Däremot vanligt med handelsfartyg. I snitt ca ett fartyg per dag. Till skillnad mot atlantöverfarten Cap Verde till Tobago där vi såg ett fartyg och en segelbåt på hela överfarten.
Ropade upp tankfartyg ”Newmarket” på VHF: en. Väderprognos NE, moderate vinds.
Lördag 4 Juni. Dag 17.
Har knappt avverkat någonting mot mål under natten då det är motvind. 680 Nm kvar kl. 08.
Ett stim med delfiner följer båten idag. Längesedan.
Vinden har vridit ngt mer mot SO vilket är bra. Kan nu exakt hålla mot mål.
Söndag 5 Juni. Dag 18.
Det brallar i och regnar. Tar ner storseglet kl. 04.
Kl. 07. Focken skörar. Tar ner focken och trycker ner den genom förpiksluckan. Mojnar efter ett tag. Hissar storen igen. Syr på focken men ger upp. Kommer att ta hur lång tid som helst att laga focken själv med nål och tråd. Hissar i stället genuan. Det sista hela seglet. Vindvrid. Kan nu styra på mål igen. Äntligen!!! Trodde jag skulle få kryssa 700 Nm. Gör mellan 6-7 knop stadigt. Härligt!! Kl.14, 600 Nm kvar.
Måndag 6 Juni. Dag 19.
Fin soluppgång. Ser ut att bli en fin dag. Massor med delfiner runt båten. Ingen vind ännu. Tar en kopp kaffe i sittbrunnen. Nu lagom bris. Glider fram i smult vatten ca 5-6 knop. Fin segling och sol. Delfinerna dyker upp då och då och leker runt båten. Trevligt.
Tisdag 7 Juni. Dag 20.
Sov till kl.07:30. Autopiloten skötte styrningen några timmar men gick sedan sönder igen. Det var väntat. Sprut att bli bra väder idag igen.
Onsdag 8 Juni. Dag 21.
Delfiner har gjort mig sällskap igen under dagen. De dyker upp då och då. Undrar om det är samma delfiner eller nya stim? Hade varit roligt att få se en val. Naturligtvis på lagom avstånd…
Kl.15, 250 Nm kvar till Horta. Matdags. Fint väder, solen skiner men svalt i luften.
Torsdag 9 Juni. Dag 22.
Vaknade kl. 06. Hade drejat bi under natten sedan kl. 24.
Kl.08, 200 Nm kvar till Horta.
Kl.18, 150 Nm kvar.
Delfinerna fortfarande med då och då och simmar i bogsvallet.
Fredag 10 Juni. Dag 23.
Drejat bi över natten. Mer vind och guppigt. Vaknar kl.06. Kokar kaffe. Sedan igång och styra igen. Bara 130 Nm kvar.
Kl.17. Storseglet ned. Drejar bi. Kokar kaffe. Blåser upp lite grand. 50 Nm kvar.
Lördag 11 Juni. Dag 24.
Vaknade 15 Nm utanför Horta. Blåsig natt och morgon. Seglar in med endast en bit av förseglet utrullat in i hamnen. Anropar marinan för assistans och bogsering in till kaj men inget svar. Bert, en tysk gentleman svarade i stället och bogserade in mig med sin dinge. Förtöjd kl.13 utanför hamnkontoret för inklarering.
Onekligen skönt att ha kommit fram.

15 Kommentarer till “Framme i Azorerna, uppdatering”

 1. Jörgen sger:

  Hej Tobbe!

  Tur man inte visste om detta! Bengan har rätt , du är värd en medalj! Tänk jag sitter och är orolig för ett kluckande oljud jag hör när jag kör i gupp med min SAAB! Snacka om propotioner, det var verkligen strongt gjort! Det verkar också som om Azorerna också är ett paradis när man tittar på dina bilder.
  http://www.youtube.com/watch?v=FF05PWVO_Dc&feature=share
  Du kan se oss fira av Bosse! Säg inget till Bosse bara!

  Tomas Ekberg sa i fredags att han skulle vilja stått och tagit emot dig och hälsat : ”Välkommen till Indien”! Insisterat på att Columbus hade fel !
  Hälsningar Jörgen

 2. Jörgen sger:

  http://youtu.be/QL7ixa-SnQg

  Jag sände fel youtube, här är den rätta : Bosses Ballad.

  jag skyller på att din redogörelse fick mig ur balans.
  jag har korkat upp en hansen-rom. Skål Tobbe!

  • Tobbe sger:

   Ha, ha..! Tänkte väl det. Jättefin Grålle med bra krut i, men var kommer Bosse in i det hela. Fin avtackning av Bosse. Synd att man missade det. Bosse, en legend redan under sin verksamma bana har slutat. Får hoppas Bosse börjar ta det lugnt nu och kopplar av och njuter.
   Indien Ekberg. Den var bra, ja då hade man blivit överraskad.

 3. Thomas sger:

  Tjena
  Har följt din resa men inte kommenterat.
  Kommer helt enkelt inte på något att skriva.
  Också jag full av beundran.
  Man lunkar på här hemma medan du skaffar dej livskunskap
  som ligger så långt utanför vårat inrutade liv.
  Kan bara säga grattis till ditt beslut att göra det här.
  Hoppas det kommer att funka bra resten av resan.

  Hälsnigar
  Thomas & Annika

  • Tobbe sger:

   Det var längesedan Thomas. Det stämmer nog att det kan vara bra att ta ett steg utanför sitt vanliga liv och reflektera någon gång. Samtidigt när man är ute så här så uppskattar man samtidigt det man har hemma. Vardagen hemma med sina bestyr är inte så dum. Hoppas allt är bra med er.
   Tobbe

 4. Bosse Lind sger:

  Tjena Tobbe!
  Snyggt jobbat, kan inta annat än ta av mej hatten för denna bedrift. Jag antar att det var en smått euforisk känsla att knyta fast i Horta. 24 dygn är en respektingivande tid att sitta ensam med sina egna tankar men det verkar som du klarat det galant och till och med tyckt om det stundtals.
  Att saker går sönder på en båt och att det är ett ständigt meckande vet ju de flesta båtägare men när kanske de tre viktigaste prylarna som segel, motor och autopilot ger upp måste det vara extra tufft. Men du grejade det med. Antar att det är en fördel att vara lite händig och jävligt envis i sådana situationer. Det känns som du haft din beskärda del av trasiga grejer. Nu hoppas vi att allt håller hela vägen till båthuset i Älvängen.
  Hur ser planerna ut från Azorerna och framåt, blir det solosegling hela vägen eller får du sällskap, väster eller öster om England osv.?

  • Tobbe sger:

   Tack för det Bosse. Knappt beskrivbar känsla att knyta fast båten i Horta. Händig är en fördel. Tjurig och envis är man nog också som du säger. Det är ju du med har man märkt… he, he..Planerna framåt är nog Falmouth eller Guernsey och Engelska kanalen.. Ser ut som lovande väder i mitten av veckan. Blir nog solosegling framåt. Kanske någon hoppar på när det närmar sig hemma? Om vädret tillåter så skulle jag vilja gå via Thyborön och Limfjorden i stället för Kielkanalen. Får se hur det utvecklar sig.
   Ha en bra midsommar. Antar att det blir i båten och skärgården.

   • Bosse Lind sger:

    Näpp..ingen segling i midsommar eller i sommar överhuvudtaget. Jag sitter på ett 6 månaders jobb i Shanghai, började 1 mars och åker hem 31 augusti. Båten får stå kvar i båthuset i sommar så svalorna kan bo fint i år. Seglingsmässigt blir detta ett mellanår men det är ju spännande att se Kina också. Men i september räknar jag med att sätta fullfart med vårrustning och hoppas på tidig sjösättning 2012.
    Jag antar att det kan bli tufft med solosegling när du närmar dej Engelskakanalen där trafiken ökar. Bra med AIS’en då.
    Du får väl be Stefan komma och segla lite men han har kanske inte tid för han har väl några brödlådor till båten som han måste slipa på!?
    Lycka till och segla lugnt! /Bosse

    • Tobbe sger:

     Shanghai låter spännande. Har du kollat om det finns något båtliv där?
     Stefan är tydligen i Skåne och seglar. Tror han har ordnat en båtplats där i år igen. Det blir troligen avfärd mot Engelska kanalen på Torsdag. Väderprognosen ser lovande ut. Vi är ett antal svenska båtar som kommer att gå samtidigt och det är ju trevligt.
     Ha det bra i Kina.
     Tobbe

 5. Bengt sger:

  Härligt att höra av dig. Skepparskägget sitter som gjutet, äntligen. Midsommar firar vi på Koön. Marstrands camping närmare bestämt, i en av stugorna. En skål för dig kommer det att bli garanterat. Bengt

  • Tobbe sger:

   Ha det så trevligt på midsommar Bengt. Får se om vi får ihop lite midsommar firande här på Horta med de andra svenskarna eller om det blir avgång innan.Hur som helst så ska jag ta en liten skål för dig också.
   Hälsningar
   Kapten Gråskägg

 6. Börje sger:

  Tjenare Tobbe!

  Otroligt spännande att läsa dina dagligha kommentarer från överfarten. Lika intressant och väldigt likt de böcker jag läst om långseglatser och det är flera hyllmeter. Du har ju material till en skildring nu ifall du vill sadla om då du kommer hem.
  Lika imponerad som alla andra. inte vilket ”psyke” som helst som sitter ensam i mörkret på Antlanten i piskande storm och det ena efter det andra går sönder.
  Inte så avundsjuk på de mörka Atlanterfarenheterna men mycket avundsjuk på känslan du beskriver från angöring och visstelse i Horta.

  Låt oss ta en bägare på Wärds då du kommer hem och prata igenom tiden som gått.

  Kan jag låna din båtplats temporärt om jag får tag i någon bred skuta som inte går in på min plats?

  Hälsningar Börje

 7. Tobbe sger:

  Tydligen tycker många att det var en stor prestation, jag tycker inte det var så märkvärdigt. men det kanske det är. Tycker det är tuffare på jobbet. Större prestation, he, he..
  Horta är riktigt fint. Väldigt avspänt och tillbakalutat. Ska på Café sport ikväll. Svenskträff. Ska bli trevligt.
  Lagar just nu mat. Blir färsk fisk idag. Tyvärr inte egenfångad
  Visst får du låna min båtplats om det behövs. Har bytt plats så kolla med Dennis eller Kalle var den ligger. Har gett till hamnkontoret i uppgift att hyra ut båtplatsen denna sommaren. Vet inte om den är uthyrd ännu.
  Hälsningar
  Tobbe

 8. Gudde sger:

  Du kanske ska satsa på en framtid som författare,din berättelse var riktigt fängslande……Önskar dig en GLAD MIDSOMMAR och förresten, glöm ej att köpa deras egna ost från Azorerna, ( kossorna går ute hela året ) ljuvlig smak. Kram

  • Tobbe sger:

   Tack för det Gudrun. Ska kanske skaffa mig en författarlya här i Horta. Det optimala stället. Finns fina renoveringsobjekt med bara väggar och inget tak till salu. Så man har något att pyssla med..he, he
   Måste köpa deras egna ost. Bra att du nämnde det.
   Glad midsommar!
   Kram
   Tobbe