Inspirerade av Columbus

Seglingden december 2nd, 20106 Kommentarer

Framme på Tobago!

Det är inte alls vad man tänkte säg och av någon anledning tog det bara en vecka att ta sig hit, inte alls de där tre veckorna alla andra pratade om. Konstigt..

Nej skojar bara, vi har kommit fram till Cape Verde utanför Afrikas kust. Fick rapporter om dåligt väder dagen vi seglade från Playa de Mogan och valde därför att lägga om kursen och göra ett mellanstopp här. Jag tar det från början.

Playa de Mogan

Efter ett antal tips på ställen att besöka på Kanarieöarna bestämde vi oss för den här lilla kuststaden på sydväst sidan. En trevlig stad som påminner om Venedig, så stod det i turisguiden i alla fall. En Italienare som designat hela hamnen. Han gjorde ett bra jobb; små broar, cafeér och resaturanger samlas med fiskebåtar och ett mindre varv.

Vi kom till staden vid 8 tiden och möttes av beskedet att hamnen var full, inte mycket att göra och eftersom vi numera är proffs på ankring (1 ggr med det nya ankarspelet) la vi oss i bukten utanför. Där låg man riktigt bra, dagen efter hoppade vi alla ner i gummibåten med simfötter och cyklop. Ett par grottor som skulle utforskas.

Träffade på båten Palmina som vi tidigare stötte på i Funschal på Madeira. De hade varit där ett par dagar och vi fick tips på en bra fiskrestaurang. Jag och Kalle delade på en ”mixed fish” med olika sorters fiskar, väldigt gott. Pappa körde på något liknande, fisk var det i alla fall.

Citat Tobbe: ”Ahh, måste varit det godaste jag ätit på länge. Är ni säkra på att ni ska ha den där? (Pekar på en av min och Kalles fisk)”

Kvällen slutatde dock inte riktigt som vi tänkt oss. Med bultande huvudvärk släppte Kalle och Tobbe av mig i båten. De skulle åka till en strand längre bort med gummibåten. Jag stod kvar och såg dem brumma iväg, resten har jag fått berättat för mig.

”Vi närmade oss stranden och planerade för att gå iland. Det gick ingen sjö att tala om. Vi drog upp motorn och började ta av oss skorna. En mindre våg knuffade oss upp mot stranden men när gummibåten sögs tillbaka bestämde vi oss för att hoppa av när nästa våg passerat. Sedan gick allt väldigt snabbt, gummibåten ställde sig på nosen och välte baklänges och fram. Nästa gång man öppnade ögonen låg båten upp och nedpå, motorn uppspolad på stranden, skor och en bensindunk flöt omkring.”

Kalles första fråga till Tobbe var om tummen satt där den skulle. Det gjorde den, ingen blev skadad. Tobbe är lite stel i rumpan. Summering av kvällen, blöta kläder, söndrigt motorfäste, genomblöt mobil och försvunna läsglasögon. Ägnade resten av kvällen och ett par timmar inpå natten till att spola och köra rent motorn. Den startade direkt dagen efter, kina Sea King kan man lita på!

Dagen efter var vi på jakt efter ett nytt fäste, hittade inget dock. Fick åtmindstonde handlat det sista, färskvaror, frukt och en aftonbladet. Såg att inget nytt hade hänt, synd på Idol Jay eller vad han nu hette. Knark eller var det rösten som pajat?

Avfärd Dag 1 – Tisdag

Kastade loss tisdag eftermiddag. Inte en krusning på havet, blev nästan sugen på att se om det gick att gå på vattnet. Månen kom upp och lyste upp båten som om det vore dag. Fick rapporter om dåligt väder precis längs vår rutt mot Tobago. Då ingen av oss kände för att stampa i motvind i flera dygn la vi om kursen till Cape Verde.

Dag 2 – Onsdag

Händer inte mycket, den dagliga rutinen börjar infinna sig. Styra, vila, äta och sova. Tobbe lagar entrecout som gör oss alla på gott humör. Vädret är lugnt, blåser inte mer än 3m/s och motorn får stötta.

Dag 3, 4

Blåser upp till frisk vind, seglar i 6-7 knop och solen hälsar på. Dagens snackis är när ”Återstående tid” på GPS:en går från blankt till 99:99 timmar. Senare på fredag kväll minskar vinden återigen och motorn får jobba.

Dag 5 – Lördag

Dagen D som vi alla väntat på. Med mer eller mindre stiltje och strålande sol är det dags att ta ett dopp i Atlanten och en dusch på däck. Kan inte beskriva med ord hur skönt det var att sätta på sig rena kläder!

Delfiner hälsar på mitt i natten någon gång, tror jag i alla fall. Kalle påstår att han sett valar. Ingen vet säkert, inte ens en själv. Vinden har friskat i och kommer precis framför oss. Det ska hålla i sig ett par dagar. Med vind och vågor mot oss stampar och knarrar det i båten. Sömnen får sig ett par rejäla törnar och det märks på besättningen. Ingen som sitter och sjunger (oftast jag i brist på annat), slappar på fördäck eller lagar lyxmat. Tobbe har i alla fall börjat spara till tomteskägg, hoppas några på jobbet blir glada nu.

Dag 6 – Söndag

Första kontakten med civilisationen, spridda rop på VHF:en. Svårt att höra vad de säger men är en Svensk som talar. På radion är det Afrikansk/Fransk house musik som gäller. Efter ett par timmar kan jag ärligt säga att NRJ där hemma kan dra ett täcke över sig. Go musik, synd bara att ingen annan vill stå och veva tillsammans med mig.

Dag 7 – Måndag

Nära, så himla nära. Vi hade inte mer än 50 sjömil kvar till Cape Verde men då vi inte skulle hinna fram innan tdet blir mörkt bestämde vi oss för att lätta på gasen, tröttnade på att kryssa. Känns meninglöst när man ändå bara rör sig 1 sjömil fram men 15 åt sidan.

Klockan är 0400 och jag har vakt, VHF:en sprakar till och snart hör man två fiskare som sjunger över VHF:en. Pågår en kvart eller så, allt över kanal 16 (nödkanal). Skönt att vetat att regler och sådant inte tas på så stort allvar..

Dag 8 – Tisdag

ÄNTLIGEN FRAMME!

Tajmade soluppgången och gled in till bryggan kl 9 på morgonen. Gott om båtar i marinan, flera båtar från ARC rally som valt att vila upp sig ett par dagar. Det går att följa alla ARC båtar här, där ser man tydligt att nästan alla seglat i rakt södergående riktning förbi Cabo Verde.

Nu blir det till att vila upp sig och njuta av det fina vädret, 30 grader i skuggan dag som natt. Förresten, någon som kan ett super duper mega enkelt brödrecept? Vi insåg nämligen att det köpta brödet blir pretty torrt efter ett par dar. Provade att baka scones (lördags) och det var ljuvligt!

6 Kommentarer till “Inspirerade av Columbus”

 1. Gudde sger:

  Snygga hattar ni har killar!!!! Lycka till med överresan,jag håller tummarna för er.Massvis med kramar från mamma

 2. Jörgen sger:

  Jag och Micke, Bengan hade för flera dagar sedan listat ut med vindarna att ni skulle gå via kap verde. Annars såg vi att kanarieöarna nyss haft ett stormigt väder. Det syns att tre proffs är ute i sydatlanten.
  /Jörgen

 3. Anita sger:

  Håller med Gudde, ni killar gör er i hatt. Visst är Atlanten ljuvlig att bada i! Lycka till / Anita

 4. Bengt sger:

  Vad kul ni har! Kap Verde låter härligt. Syrrans dotter har varit där och hämtat hem en kapverdian. Min dotter var även med i 3 månader men kom hem utan man.
  Äntligen kommer skägget fram. Skitsnyggt!
  Vad beräknar ni för tid ifrån Kap Verde till Tobago?
  Iskallt här hemma. Ni missar inget alltså.
  Bengt

 5. Johan Gustavsson sger:

  Hej! laser era loggar da och da, inspirerande. Jag maste saga att jag ar galet avundsjuk pa er. Saknar havet sa… Kap Verde. Mycket vackert, nagot av de stallena jag tyckte bast om under varan rutt.
  Jag vet inte om ni har borjat segla over an men jag vill bara onska er lycka till.
  Sjalv befinner jag mig nu i Australien, men jag star fast vid mitt ord sa om det krisar sig med besettning sa ar jag valdigt, valdigt intresserad av att monsra pa 🙂

  GOD JUL OCH GOTT NYTT AR!

  Ma gott, lev val. Johan

Skriv 1 kommentar

InformationInformationSkaffa en egen bild istället för den här tråkiga, klicka här och följ instruktionerna på sidan!