St. Marteen

Seglingden maj 16th, 20114 Kommentarer

2011-04-30 St. Marteen

St. Marteen är lite speciellt. Ön är delad på mitten. Sydsidan tillhör Holland och nordsidan tillhör Frankrike. Går en osynlig gräns däremellan. Själva har vi klarerat in på holländska sidan då det är närmare till båtbutikerna. Ankrade först på utsidan av lagunen men har nu flyttat in i lagunen. Fördelen är lugnare vatten men däremot inget ställe för ett morgondopp från båten.
Kalle och jag har turistat lite och var även var inne och handlade i Philipsburg. Tog bussen som både är billigt och enkelt. Investerade i ny stereo till båten, Gott med musik och ljudböcker.
Svenskträff en kväll på ”Barclays” som är lite av ett hak för seglare. Trevligt att träffas och diskutera planer, väder och överfart till Azorerna. Senare i veckan var det även grillning på stranden på en ö i lagunen. Väldigt trevligt.

20011-05-10
Idag dags för Kalle att flyga hem. Sommarjobb och kompisar väntar. Vi tog bussen i god tid ut till flygplatsen. Flyg via Curacao, Amsterdam och sedan Göteborg. Pratade med Kalle via skype dagen efter. Allt hade gått bra trots ett tight byte i Amsterdam med bara några minuter till godo. Lite vemodigt nu när inte Dennis och Kalle är med på seglingen längre. Tycker att det är fantastiskt roligt att de var med så länge på resan. Märker att de ha fått inspiration och planer inför framtiden. Bl.a. vad det gäller segling och resor. Kul!

Köpt en AIS (visar bl.a. min och andra båtars namn, position, kurs och fart) Varnar med ett larm om man ligger på kollisionskurs. Larmet i chartplottern hörs väldigt dåligt så jag kompletterade med ett larm i salongen på 100 Db. Hörs bra!!! Tog flera dagar att installera och speciellt att få AIS: en att prata med chartplottern. NMEA, baud 4800, baud 38400, ut och in och hit och dit…Märkte att säljaren i butiken såg oroligt mot mig varje gång han såg mig närma sig då jag var där för att diskutera installationen.

Klippte mig häromdagen. Frisörskan från Venezuela kan ingen engelska utan pratar bara spanska. Plockade fram min gymnasiespanska som inte var lysande ens på den tiden. Blev dock klippt. ”Dingidocken” ligger precis bredvid hårsalongen så vi brukar ha en liten konversation varje gång jag passerar. Inga djupare diskussioner. Det blir typ:
Hola!
Como esta usted?
Sedan lite småprat då jag förstår lite i början. Därefter oftast en längre harang från henne då jag fattar ”nada”. Snabb reträtt med ”Adios” och ett par goa skratt.
Kom att tänka på en fras som har hängt sig kvar sedan gymnasiet som jag inte blir av med:
”El gato esta en bajo de la mesa”. Alltså: Katten ligger under bordet. Ska inte vara: ”El gato es en bajo de la mesa”. Eftersom katten befinner sig tillfälligt under bordet (korrekt?). Har ännu inte hittat ett lämpligt tillfälle att använda den frasen.
Hade hemma kväll igår kväll lördag. Bokbyte med några av de andra svenska båtarna. Läste ”Mannen som log” av Henning Mankell till sent. (Gillar avsnittet där Wallander går och vankar på stranden i Skagen dag efter dag som en enstöring. Man kanske blir sån själv efter ensamseglingen över till Azorerna?) Stora regnmoln och ingen lust att ta dingen och åka in. Vid två på natten regn och hård vind. Dålig ankarbotten i lagunen och jag inbillade mig att båten draggade. Satt i sittbrunnen till efter tre och bevakade. Lanternor tändes runtomkring och några båtar ankrade om. Hörde på VHF: en att en båt draggat in i en annan. Lika plötsligt som den hårda vinden börjat så avtog den. Något trött idag.

Ensamsegling är troligen inget för mig. Ska bli intressant att se vad man tycker väl framme på Azorerna. Idag söndag så lämnade ca 7 svenska båtar för överseglingen till Azorerna. Hade tänkt hänga på där men väntar på en drivrem till autopiloten som kommer på Onsdag. Gick inte att få tag på här. Beställd från Sverige och svindyrt med frakt.
Fram tills dess är det att förbereda båten. Har gått igenom det mesta med en lång att göra lista.
Upptäckte att det läcker vatten runt motorn. Visade sig att det är plastlocket till motorns vakumventil som förhindrar att vatten sugs in i motorn bakvägen när motorn stängs av. Locket har en spricka där det läcker. Skulle testa vad som händer om locket ramlar av helt och startade motorn. Tankevurpa!! Vattenstråle

in i båten och membranet flög iväg och försvann! Inte bra om man är för noggrann. Tog mig tre timmar att hitta det lilla membranet som låg längst in under motorn.
Känns att det ska bli skönt att komma iväg. Följer min nya drivrems väg från Sverige på Internet via ett trackingnummer. Den har färdats från Göteborg via Malmö till Köln och befann sig sist i Philadelphia, USA. Vad den nu gör där? Närmar sig dock hit.

Om allt fungerar och väder stämmer så blir det avfärd på Onsdag 18: eller Torsdag 19.e: maj. Ger en blänkare innan avfärd mot Azorerna.

4 Kommentarer till “St. Marteen”

 1. Jörgen sger:

  Nu kanske det blir läge att navigera efter stjärnorna. Polstjärnan ligger åt norr. men du skall segla österut, antagligen att hänga med vindarna.
  Vi har haft åskväder hemma och inte speciellt mycket mer än 10 grader.
  Maggan har flyttat till ESAB-matsalen, vi saknar henne på VLM.
  Jag och Erika skall klä skott nere hos Janne i morgon, det är nog lika bra vi löser allt , osäkert att vänta tills du kommer hem!
  Hälsningar Jörgen

  • Tobbe sger:

   Bra, då följer jag polstjärnan och lite åt öster. Det blir som du säger. Att hänga med vindarna. Troligen halvcirkel ner mot Bermuda och sedan mot Azorerna.
   Lycka till med Janne. Han är inte att leka med, he, he
   Maggan på Esab, hmm, inte bra

 2. Bengt sger:

  Kul att du skriver numera, Tobbe. Vi håller på att förbereda din återkomst till kontoret. Vi tror att du kommer ha stora acklimatiseringsproblem så vi tänkte underlätta lite för dig. Jag och Jörgen har lite idéer. Vi får se vad det blir. Hoppas att turen till Azorerna går smidigt. Bengt

 3. Tobbe sger:

  Det låter oroväckande. Spännande att komma tillbaka till jobbet. Hoppas på att komma till dukat bord och att alla projekt går som på räls och att Erika har löst alla protusar.

Skriv 1 kommentar

InformationInformationSkaffa en egen bild istället för den här tråkiga, klicka här och följ instruktionerna på sidan!