Cherbourg

Seglingden July 18th, 20111 kommentar

Cherbourg 2011-07-14
Fin segling även från Guernsey till Cherbourg. Går leden från St. Peter via ”Small Russel” och ”Aldernay race”. Här gäller det att ha strömmen med sig och helst inte gå här alls om det är vågor och vind emot då det skapar en väldigt jobbig sjö. Lagom distans på 50 Nm och är framme i Cherbourg på sen eftermiddag.. Är väldigt trött och planerar att laga mat och sedan gå och lägga mig. Får i stället påhälsning av franska tullen som letar igenom hela båten. Vad de är ute efter förstår jag efter ett tag. Det är om man tankat röd skattebefriad diesel. De vill titta i alla tankar och öppnar och smakar på vattnet i vattentanken om det verkligen är vatten. Föreslår att de ska göra detsamma med septitanken men jag tror tullaren förstår vad det är för tank och avböjer. Det här med dieseln är tydligen ett trätoämne mellan England och Frankrike. I England har diesel avsedd för uppvärmning en lägre skattesats. Själv har jag bara tankat och betalat utan fundering på vad det är för skattesats. Jag hittar till slut mitt kvitto som visar att 40 procent av min inköpta diesel i Falmouth  är uppsatt som uppvärmning. Dieselvärmaren i båten. Själv hade jag ingen större tanke på detta och för en segelbåt är det ju inte så mycket bränsle det gäller. Tror att det är de extra dunkarna på däck som gjorde tullarna fundersamma. Tullarna är trevliga och det blir en del allmänt småprat.
Hinner inte se så mycket av Cherbourg. Är uppe i stan och handlar lite grann på en gata som består av nästan bara kebab restauranger. Intressant, det har jag inte varit med om förut.
Blir inbjuden till en dansk båt som är på väg till Medelhavet. Vi sitter och pratar till sent. Kaffe och Ålborgs akvavit. Planerna på ett tidigt sänggående gick i stöpet. Lika trött dagen efter. Uppe kl.06 för färd till Boulogne söder om Calais

1 kommentar till “Cherbourg”

  1. Jörgen säger:

    Hej Tobbe!

    Kul att se dej på AIS:en hela tiden hur du avverkar land efter land!
    Snart är du uppe i Danmark. Vi har busväder, så se upp för dem om de kommer ner till dig!
    Nästa vecka säger dom skall bli fin, så det kommer säkert att passa dig när du går norrut.