Filmen SailWithSheila

Seglingden May 3rd, 20121 kommentar

1 kommentar

Vi som seglade på S/Y Sheila.

Seglingden October 9th, 2011Comments Off on Vi som seglade på S/Y Sheila.

collage
Västindien 2010-2011.

Collage på vi som seglade på Sheila. Clearence O, Emma, Finn, Gudrun, Per, Birgitta, Clearence D, Joel och naturligtvis Dennis, Kalle och jag Tobbe.

Hemsidan kommer att leva kvar. Det kommer inte att bli så tätt med uppdateringar framåt. Nu ska Sheila snart upp på land och in i sitt vinterskjul för vila och uppfräschning inför nästa vår.

Vem vet vad det blir för planer för framtiden.

Comments Off on Vi som seglade på S/Y Sheila.

Marstrand, välkomstfest.

Seglingden October 8th, 2011Comments Off on Marstrand, välkomstfest.

Marstrand Lördag 6:e augusti.
Lämnar Skagen på morgonen. Kenneth med familj gör följe. Planerad hemkomst kl. 15. Närmar mig redan kl. 13:30 och meddelar att jag snart är hemma. Det var en perfekt vind så det gick undan värre.  Mottagningskommitén fick det hektiskt. Inte så lätt att planera när man seglar. Fantastisk känsla när man seglar in i södra innloppet av Marstrand och ser vänner och bekanta stå och vinka och sjunga efter att ha varit borta i nästan ett år. Efter att ha fått hjälp att lägga till vid bryggan (tänkte att jag får inte tabba mig nu vid sista angöringen) blev det mottagning med bubbelvin och presenter. Röda byxor naturligtvis :-). Dukning av mat och dryck och ännu mer bubbelvin. Det blev en sen kväll och för vissa tidig morgon, men det var det värt. Fantastiskt trevligt.

Stort tack för det fina mottagandet. Borta bra, men hemma och goda vänner bäst.

Ps. Sorry för  en sen uppdatering av hemsidan.  Hemkomst på lördagen och börja jobba i veckan som följde. Det blev plötsligt ett helt annat tempo och det tog ett tag att ställa om sig och komma i fatt. Något chockartat. Har ändå bestämt mig för att inte släppa”Karibien känslan” helt. Är nog bara nyttigt 🙂 Ds.

Comments Off on Marstrand, välkomstfest.

Thyborön till Marstrand

Seglingden October 8th, 2011Skriv en kommentar

Den Helder Tisdag 26:e Juli
Ursprungliga planen var att gå från Den Helder till Thyborön via Borkum, Helgoland och eventuellt ön Sylt. Väderprognosen ser för tillfället gynnsam ut så jag bestämmer mig för att segla direkt till Thyborön. Vill inte riskera att bli innblåst igen. Tankar och fyller vatten.
Thyborön Torsdag 28:e juli.
Överfarten går fint utan problem. Det blev ca 280 Nm. Kommer fram till Thyborön sen eftermiddag på Torsdagen. Det är fint väder när jag går in från havet in i Thyborön kanal men skulle helst inte vilja gå in där i dåligt väder. Känns nästan som om man nästan är hemma. Bara en liten snutt kvar att segla.
Orten har en av Danmarks största fiskehamnar. Promenerar omkring och tittar bl.a. på Thyborön-fästningen som är en av de största som anlades av tyskarna under ockupationen av Danmark i andra världskriget.
Nyköbing Lördag 30:e juli.
Rännan där man kan gå i Limfjorden är tydligt markerad. Det är bara att följa utprickningen som justeras alltefter hur djupet förändras. Passerar Oddesundsbron med broöppning och sedan Sallingsundbroen. Lägger till i Nyköbing på ön Mors på eftermiddagen. Mors är den största ön i Limfjorden.
Hals, Söndag  31:e juli.
Fortsätter på Söndag morgon. Vindkraftverk i mängder i Danmark. Satsas tydligen ordentligt på det. Passerar Aalborg med öppning av järnvägsbron och sedan vägbron. Får en fin plats längst in i Hals marina vid utloppet av Limfjorden. Live musik på kajen. Min bror Kenneth som semesterseglar med familjen i deras Norlin 34 sms:ar. De kommer att vara på Läsö Vesterö på Måndagen och undrar var jag befinner mig. Lustigt, precis dit jag planerat att gå också på Måndagen.
Läsö Vesterö, Måndag 1:e augusti.
Blir mottagen med bubbelvin av Kenneth, Ann och Joel och bekanta med familj som också är där. Trevligt att återses efter nästan ett år. Mycket att prata om. Fint väder så det blir även stranden med bad. Något kallt jämfört med Västindien.
Ålbäck  Torsdag 4:e augusti.
Vi gör följe till Ålbäck som är en liten mysig fiskarby sydväst om Skagen.  Fortfarande genuint och man ligger bredvid slipen där fiskarna tar upp sina båtar för underhåll. Kan vara lite trångt och ont om plats ibland men alltid en hjälpande hand.
Skagen Fedag 6:e augusti.
Nu är man på hemmaplan. Jogging ut till den “igensandade kyrkan”. Mycket turister och båtar som vanligt. Vi intar traditionsenligt en öl på uteserveringen vid fiskebodarana i hamnen och bara njuter när solen värmer på. Sista etappen Skagen-Marstrand blir dagen efter då hemkomst är planerad. Speciell känsla.

Skriv en kommentar

Tobbe och Sheila kommer hem

Seglingden August 5th, 20112 kommentarer

Lördagen den 6 Augusti kl 15.00 planerar Tobbe att segla in i Marstrands hamn. Du är välkommen att komma dit och säga hej och lyssna på rövarhistorier från de sju haven!
Välkommen önskar Sheila med Crew!

Foto av Niklas Amundson

2 Kommentarer

Oostende, Scheveningen, Ijmuijden, Den Helder.

Seglingden July 25th, 20116 kommentarer

Oostende,  Tisdag 19:e juli.

6 Kommentarer

Boulogne

Seglingden July 18th, 2011Comments Off on Boulogne

Boulogne 2011-07-16

Lite längre etapp, 150 Nm, från Cherbourg till Boulogne men fint väder och en behaglig segling med vinden med mig. Sov några timmar på vägen och är framme på eftermiddagen dagen efter. Vill helst stanna bara en natt och segla på norrut, men sämre väder med ett lågtryck från atlanten är på ingående, så det blir till att stanna här ett par dagar.
Det visar sig att jag inte kommer iväg förrän på Tisdag 19 Juni eftersom det är ”gale warning” utfärdad. Promenader mellan regnskurarna och film. Regnar och blåser mest så man har ingen lust att vara ute.  Träffar en finsk båt som ligger här. De är på väg till Kanariöarna. De berättar att de följt vår segling via hemsidan och det är ju trevligt. Annars pågår en  maritim weekend här med live musik och utställningar. Alltid något att titta på.

Hade planerat att vara hemma i Marstrand Söndagen den 31:e  Juli men det känns tveksamt om jag hinner, med tanke på det dåliga vädret. Lördag 6:e Augusti är nog mer troligt. Får se hur jag ligger till i början på nästa vecka.

Comments Off on Boulogne

Cherbourg

Seglingden July 18th, 20111 kommentar

Cherbourg 2011-07-14
Fin segling även från Guernsey till Cherbourg. Går leden från St. Peter via ”Small Russel” och ”Aldernay race”. Här gäller det att ha strömmen med sig och helst inte gå här alls om det är vågor och vind emot då det skapar en väldigt jobbig sjö. Lagom distans på 50 Nm och är framme i Cherbourg på sen eftermiddag.. Är väldigt trött och planerar att laga mat och sedan gå och lägga mig. Får i stället påhälsning av franska tullen som letar igenom hela båten. Vad de är ute efter förstår jag efter ett tag. Det är om man tankat röd skattebefriad diesel. De vill titta i alla tankar och öppnar och smakar på vattnet i vattentanken om det verkligen är vatten. Föreslår att de ska göra detsamma med septitanken men jag tror tullaren förstår vad det är för tank och avböjer. Det här med dieseln är tydligen ett trätoämne mellan England och Frankrike. I England har diesel avsedd för uppvärmning en lägre skattesats. Själv har jag bara tankat och betalat utan fundering på vad det är för skattesats. Jag hittar till slut mitt kvitto som visar att 40 procent av min inköpta diesel i Falmouth  är uppsatt som uppvärmning. Dieselvärmaren i båten. Själv hade jag ingen större tanke på detta och för en segelbåt är det ju inte så mycket bränsle det gäller. Tror att det är de extra dunkarna på däck som gjorde tullarna fundersamma. Tullarna är trevliga och det blir en del allmänt småprat.
Hinner inte se så mycket av Cherbourg. Är uppe i stan och handlar lite grann på en gata som består av nästan bara kebab restauranger. Intressant, det har jag inte varit med om förut.
Blir inbjuden till en dansk båt som är på väg till Medelhavet. Vi sitter och pratar till sent. Kaffe och Ålborgs akvavit. Planerna på ett tidigt sänggående gick i stöpet. Lika trött dagen efter. Uppe kl.06 för färd till Boulogne söder om Calais

1 kommentar

Guernsey

Seglingden July 18th, 20111 kommentar

Guernsey 2011-07-10

Perfekt segling från Falmouth över till Guernsey. Gled fram med lagom vind. En sträcka på ca 110 Nm. Lämnar Falmouth kl. 10 efter att ha tankat diesel

och vatten. En hel del trafik med båtar på väg in i trafiklederna. Låg som ett pärlband av fartyg i månskenet under natten. Tunnades snabbt ut med båtar när jag passerat infartslederna .
Ankomst St. Peter Port, Guernsey tidigt på morgonen dagen efter. Möts av en båt från hamnkontoret som anvisar plats på en vänteponton i hamnen för att invänta högvatten. Över 8: a meters nivåskillnad. Själva marinan ligger i en bassäng där infarten består av en ”tröskel” som bara kan passeras vid högvatten. För min del ca 1 timma före eller efter högvatten för tillräckligt djup. När det väl är dags att för infart uppstår ett lätt kaos då båtar lämnar marinan samtidigt som båtar vill in i marinan. Det är en hel del båtar på väntepontonen och alla vill in samtidigt. Hamnvakterna har ett drygt jobb att hålla ordning och anvisa plats för alla.
Stannar i tre dagar med mycket turistande och promenerande i St. Peters. Bestämmer mig för att segla vidare till Cherbourg syd om Calais. Högvatten kl.05.40 dagen efter. Förvarnar båten utanför mig och båtgrannar om att jag skall gå. De lovar att vara uppe. Är lite orolig att jag inte skall vakna så tidigt själv, då det inte är min starka sida, men allt går bra.

1 kommentar

Framme i Falmouth

Seglingden July 12th, 20114 kommentarer

Horta, Azorerna till Falmouth, England.

Så var det dags för avsegling från Azorerna. Avfärd 2011-06-23 och ankomst Falmouth 2011-07-05. Betydligt trevligare segling än den tidigare etappen från St. Marteen till Azorerna. Förberett med tio färdiglagade rätter infrysta då man blir trött på burkmat under seglingen. Mycket bättre väder. Tog lite längre tid än beräknat. 13 dagar i stället för 9-10 dagar. De sista 500 Nm var det mest stiltje eller motvind. Mycket diesel gick åt och en hel del kryss. Hade turen att hinna fram innan en del busväder som jag nu väntat ut i Falmouth.

Vackra landskap här och en hel del att se på. Har nu varit i Falmouth några dagar och dags för nästa etapp som blir Guernsey med avfärd på lördag 9 juli. En sträcka på ca 120 Nm. Skönt att slippa de riktigt långa distanserna nu. Har köpt på mig reservdelar till autopiloten här i Falmouth. Tre drivremmar samt en komplett begagnad hjulkrans som återförsäljaren för Raymarine i Falmouth var schysst att hjälpa mig med till ett bra pris. Bra på att skapa ”goodwill” till skillnad från vissa andra.

Har lagt in lite bilder från Azorerna, seglingen hit och Falmouth. Blir lite blandat.

Nedan anteckningar från själva seglingen:
Torsdag 23 juni. Dag 1.
Avfärd från Azorerna som jag gärna återvänder till. Laddat ner en väder gribfil för 7 dagar framåt. Tejpat igen förpiksluckan, som läcker, med silvertejp för säkerhets skull. Ove på Balder hjälper mig med tamparna. Revat storsegel, 6 knop och slör. Passerar St. Jorge på västsidan. Autopiloten på. Håller tummarna för att den ska hålla. Blåsig natt. Handstyrning fram till kl.03.

Fredag 24 juni. Dag 2.
Sovit i omgångar fram till kl.10. Midsommarafton. En liten skål för de där hemma och Bengt och Jörgen naturligtvis som utlovat. Ingen midsommarmat utan det blir kyckling med curry och ris. Kl.19, drivremmen till autopiloten går av.
Lördag 25 juni. Dag 3.
Gamla drivremmen med ett begynnande brott har fått jobba under natten. Autostyrning från kl.01 till 07 på morgonen. Start av motor kl. 08 för laddning. Ventilationen till dieseltanken är förtejpad för säkerhets skull för att slippa få in vatten. Tar bort tejpen när det är dags för motor. Kl.09 dusch och frukost med kokta ägg. 960 Nm kvar till Engelska kanalen.

Söndag 26 juni. Dag 4.
Har gått med motor och storseglet uppe hela natten. Autopiloten på. Vaknade kl.10. Regn och lite vind. 4-5 knop. Glider lugnt fram. Motor på och av i omgångar. Tankat 20 liter från dunk. Fram mot kvällen ökad vind. Revar allt. Bidevind. Bankar och slår. Kl.24, 770 Nm kvar.

Måndag 27 juni. Dag 5.
Rullar in focken helt kl. 03. Slår för hårt i vågorna. Seglar med bara fullt revat storsegel. Går mjukt och fint över vågorna men sakta. Somnar gott kl.04. Kaffe med frukost kl.10. Vågorna har lagt sig något. Släpper ut mer segel. Fläskkotlett till middag och sedan kaffe i solnedgången. Tittar efter ”The green flash” varje kväll men har ännu inte sett den. Måste vara väldigt sällsynt. Lyssnar på mp3 radioteater ”Liftarens guide till galaxen”. Passar bra med alla stjärnor på himmelen. Anropar Balder och Palmina men inget svar. Hade lite kontakt med Balder i början men man tappar snabbt kontakten med bara VHF och inte kortvågsradio som de har.

Tisdag 28 juni. Dag 6.
Fallit av lite. Autopiloten styr. Ätit kombinerad frukostlunch. Funderar på en dusch. Lyssnar på mp3 ”vetenskapsradion” Köttgryta till middag. Mums.. Läser Mc Millan ”National almanac” och gör en strategi för vidare färd hemåt genom engelska kanalen. Pluggar tidvatten och strömmar. Startar motorn kl.19 för laddning. GPS pucken till datorn med sjökort som fungerar som backup för chartplottern i sittbrunnen ger ingen position. Får köpa en ny snarast. Röda lanternan i fören lyser knappt. Troligen ihopärgad.

Onsdag 29 juni. Dag 7.
Sov länge idag. Närmare bestämt till kl.13. Kokar kaffe. Remmen till autopiloten går av kl.15. Sista dagen med väderfil. Ska bli intressant att se vad det blir för väder framledes.
Torsdag 30 juni. Dag 8.
Revat storen ett rev. Motvind. Blir det kryss 500 Nm? Bäring 62 grader. Kurs 100 grader, tungt…kryssar…430 Nm kvar..suck.. Flaggstången med flagga är borta. Backstaget måste ha ryckt med den när det hängt löst på läsidan. Ser även att schackeln till backstagets block är borta. Måste ha gängat upp sig när det hängt löst.

Fredag 1 juli. Dag 9.
Pga motvind mot mål försöker jag nu gå mer västerut för att finna mer fördelaktig vind efter egen tolkning av kommande väder från gribfilen. Är nu i morse 50Nm väst om linjen mot mål. Bäring mot mål är 67 grader och jag kan hålla 50-60 grader i en svag och behaglig vind fast med bara ca 4 knop. Kyligt i luften. Är som en klar höstdag. Kan inte tro att det är sommar. Har pälsat på mig med dubbla underställ och seglarställ på nätterna. Kroppen är ju van vid betydligt varmare klimat. Har endast avverkat 65Nm på ett dygn. Bestämmer mig för att gå till Falmouth, England, i stället för franska sidan som var tänkt. Med tanke på vind, kurs och

delar som behöver handlas. Kl.12, tankar diesel från dunkar. Motorn startar ej. Iskall känsla..inte nu igen. Luftar hela systemet. Motorn startar till slut innan batteriet är slut. Puuuhhh!!! Kör med motor och storsegel. Återstår 400 Nm till Falmouth. Bäring:58 grader. Kurs 58 grader. Fart: 5,5 knop.

Lördag 2 juli. Dag 10.
Stiltje. Tog ner seglen under natten och sov till kl. 9. Startar motorn. Kokar kaffe. Känns som en svag bris. Dags att hissa segel igen.
Söndag 3 juli. Dag 11.
Motor på och av. Seglade från kl.04 till kl.10 när jag vaknade. Lite vind. Knappt halv tank diesel 50 liter i dunkar kvar. Totalt ca 80 liter. Deppigt idag. 255 Nm kvar som känns väldigt långt. Lite vind, lite diesel, lite mat, motvind. Får bli pasta, krossade tomater, ärtor och majs på burk samt lök. Riktigt gott faktiskt. KL.21, tankat 20 liter. Återstår 10 liter i dunk.

Måndag 4 juli. Dag 12.
Kom lite vind framåt natten. Fick båten att självstyra på en slör och kunde stänga av motorn. 75 grader i stället för 60 men ändå hyfsat. 20 Nm avvikelse från linjen när jag vaknade. Sista apelsinen idag.
Tisdag 5 juli. Dag 13.
Betydligt mer båttrafik närmare kanalen. AIS:en larmar regelbundet. Vinden ökar mer och mer och nu går det undan in i kanalen. Tidvattnet med mig. Härlig känsla när man börjar skymta land. Närmar mig Falmouth i skymningen. Fina vyer med kullarna som breder ut sig längs med kusten och fyrar som blinkar. Lägger till i marinan vid en flytbrygga utanför en engelsk båt med ett trevligt äldre par. De berättar att de bott i båten i över 20 år men att det nu är sista säsongen. De är troligen en bra bit över 70 år och har nu bestämt sig för ett boende i land i stället.

Marinan ligger perfekt mitt inne i centrum av Falmouth. Sammanfattningsvis en förhållandevis bra och bekväm segling utan hårdare vindar.

4 Kommentarer