Framme i Falmouth

Seglingden July 12th, 20114 Kommentarer

Horta, Azorerna till Falmouth, England.

Så var det dags för avsegling från Azorerna. Avfärd 2011-06-23 och ankomst Falmouth 2011-07-05. Betydligt trevligare segling än den tidigare etappen från St. Marteen till Azorerna. Förberett med tio färdiglagade rätter infrysta då man blir trött på burkmat under seglingen. Mycket bättre väder. Tog lite längre tid än beräknat. 13 dagar i stället för 9-10 dagar. De sista 500 Nm var det mest stiltje eller motvind. Mycket diesel gick åt och en hel del kryss. Hade turen att hinna fram innan en del busväder som jag nu väntat ut i Falmouth.

Vackra landskap här och en hel del att se på. Har nu varit i Falmouth några dagar och dags för nästa etapp som blir Guernsey med avfärd på lördag 9 juli. En sträcka på ca 120 Nm. Skönt att slippa de riktigt långa distanserna nu. Har köpt på mig reservdelar till autopiloten här i Falmouth. Tre drivremmar samt en komplett begagnad hjulkrans som återförsäljaren för Raymarine i Falmouth var schysst att hjälpa mig med till ett bra pris. Bra på att skapa ”goodwill” till skillnad från vissa andra.

Har lagt in lite bilder från Azorerna, seglingen hit och Falmouth. Blir lite blandat.

Nedan anteckningar från själva seglingen:
Torsdag 23 juni. Dag 1.
Avfärd från Azorerna som jag gärna återvänder till. Laddat ner en väder gribfil för 7 dagar framåt. Tejpat igen förpiksluckan, som läcker, med silvertejp för säkerhets skull. Ove på Balder hjälper mig med tamparna. Revat storsegel, 6 knop och slör. Passerar St. Jorge på västsidan. Autopiloten på. Håller tummarna för att den ska hålla. Blåsig natt. Handstyrning fram till kl.03.

Fredag 24 juni. Dag 2.
Sovit i omgångar fram till kl.10. Midsommarafton. En liten skål för de där hemma och Bengt och Jörgen naturligtvis som utlovat. Ingen midsommarmat utan det blir kyckling med curry och ris. Kl.19, drivremmen till autopiloten går av.
Lördag 25 juni. Dag 3.
Gamla drivremmen med ett begynnande brott har fått jobba under natten. Autostyrning från kl.01 till 07 på morgonen. Start av motor kl. 08 för laddning. Ventilationen till dieseltanken är förtejpad för säkerhets skull för att slippa få in vatten. Tar bort tejpen när det är dags för motor. Kl.09 dusch och frukost med kokta ägg. 960 Nm kvar till Engelska kanalen.

Söndag 26 juni. Dag 4.
Har gått med motor och storseglet uppe hela natten. Autopiloten på. Vaknade kl.10. Regn och lite vind. 4-5 knop. Glider lugnt fram. Motor på och av i omgångar. Tankat 20 liter från dunk. Fram mot kvällen ökad vind. Revar allt. Bidevind. Bankar och slår. Kl.24, 770 Nm kvar.

Måndag 27 juni. Dag 5.
Rullar in focken helt kl. 03. Slår för hårt i vågorna. Seglar med bara fullt revat storsegel. Går mjukt och fint över vågorna men sakta. Somnar gott kl.04. Kaffe med frukost kl.10. Vågorna har lagt sig något. Släpper ut mer segel. Fläskkotlett till middag och sedan kaffe i solnedgången. Tittar efter ”The green flash” varje kväll men har ännu inte sett den. Måste vara väldigt sällsynt. Lyssnar på mp3 radioteater ”Liftarens guide till galaxen”. Passar bra med alla stjärnor på himmelen. Anropar Balder och Palmina men inget svar. Hade lite kontakt med Balder i början men man tappar snabbt kontakten med bara VHF och inte kortvågsradio som de har.

Tisdag 28 juni. Dag 6.
Fallit av lite. Autopiloten styr. Ätit kombinerad frukostlunch. Funderar på en dusch. Lyssnar på mp3 ”vetenskapsradion” Köttgryta till middag. Mums.. Läser Mc Millan ”National almanac” och gör en strategi för vidare färd hemåt genom engelska kanalen. Pluggar tidvatten och strömmar. Startar motorn kl.19 för laddning. GPS pucken till datorn med sjökort som fungerar som backup för chartplottern i sittbrunnen ger ingen position. Får köpa en ny snarast. Röda lanternan i fören lyser knappt. Troligen ihopärgad.

Onsdag 29 juni. Dag 7.
Sov länge idag. Närmare bestämt till kl.13. Kokar kaffe. Remmen till autopiloten går av kl.15. Sista dagen med väderfil. Ska bli intressant att se vad det blir för väder framledes.
Torsdag 30 juni. Dag 8.
Revat storen ett rev. Motvind. Blir det kryss 500 Nm? Bäring 62 grader. Kurs 100 grader, tungt…kryssar…430 Nm kvar..suck.. Flaggstången med flagga är borta. Backstaget måste ha ryckt med den när det hängt löst på läsidan. Ser även att schackeln till backstagets block är borta. Måste ha gängat upp sig när det hängt löst.

Fredag 1 juli. Dag 9.
Pga motvind mot mål försöker jag nu gå mer västerut för att finna mer fördelaktig vind efter egen tolkning av kommande väder från gribfilen. Är nu i morse 50Nm väst om linjen mot mål. Bäring mot mål är 67 grader och jag kan hålla 50-60 grader i en svag och behaglig vind fast med bara ca 4 knop. Kyligt i luften. Är som en klar höstdag. Kan inte tro att det är sommar. Har pälsat på mig med dubbla underställ och seglarställ på nätterna. Kroppen är ju van vid betydligt varmare klimat. Har endast avverkat 65Nm på ett dygn. Bestämmer mig för att gå till Falmouth, England, i stället för franska sidan som var tänkt. Med tanke på vind, kurs och

delar som behöver handlas. Kl.12, tankar diesel från dunkar. Motorn startar ej. Iskall känsla..inte nu igen. Luftar hela systemet. Motorn startar till slut innan batteriet är slut. Puuuhhh!!! Kör med motor och storsegel. Återstår 400 Nm till Falmouth. Bäring:58 grader. Kurs 58 grader. Fart: 5,5 knop.

Lördag 2 juli. Dag 10.
Stiltje. Tog ner seglen under natten och sov till kl. 9. Startar motorn. Kokar kaffe. Känns som en svag bris. Dags att hissa segel igen.
Söndag 3 juli. Dag 11.
Motor på och av. Seglade från kl.04 till kl.10 när jag vaknade. Lite vind. Knappt halv tank diesel 50 liter i dunkar kvar. Totalt ca 80 liter. Deppigt idag. 255 Nm kvar som känns väldigt långt. Lite vind, lite diesel, lite mat, motvind. Får bli pasta, krossade tomater, ärtor och majs på burk samt lök. Riktigt gott faktiskt. KL.21, tankat 20 liter. Återstår 10 liter i dunk.

Måndag 4 juli. Dag 12.
Kom lite vind framåt natten. Fick båten att självstyra på en slör och kunde stänga av motorn. 75 grader i stället för 60 men ändå hyfsat. 20 Nm avvikelse från linjen när jag vaknade. Sista apelsinen idag.
Tisdag 5 juli. Dag 13.
Betydligt mer båttrafik närmare kanalen. AIS:en larmar regelbundet. Vinden ökar mer och mer och nu går det undan in i kanalen. Tidvattnet med mig. Härlig känsla när man börjar skymta land. Närmar mig Falmouth i skymningen. Fina vyer med kullarna som breder ut sig längs med kusten och fyrar som blinkar. Lägger till i marinan vid en flytbrygga utanför en engelsk båt med ett trevligt äldre par. De berättar att de bott i båten i över 20 år men att det nu är sista säsongen. De är troligen en bra bit över 70 år och har nu bestämt sig för ett boende i land i stället.

Marinan ligger perfekt mitt inne i centrum av Falmouth. Sammanfattningsvis en förhållandevis bra och bekväm segling utan hårdare vindar.

4 Kommentarer till “Framme i Falmouth”

 1. Jörgen säger:

  Hej Tobbe!

  Jag har nu semester och tänker vara landkrabba närmaste två veckorna. Mina färder på vatnet inskränker sig till färjan mellan Helsingborg och Helsingsör . Och Göteborg – Fredrikshamn.

  Ta nu och åk upp på västsidan av Danmark, gå in i Skagen och drick några danska pilsner, så skall vi skåla alla för dig! Vilken prestation!

  • Tobbe säger:

   Hej Jörgen!
   Ha nu en härlig semester och vila upp dig från allt slit. Planen är att gå västsidan av Danmark och sedan igenom Limfjorden. Förhoppningsvis Skagen därifrån. Det börjar dra ut på tiden. Dåligt väder och ligger just nu innblåst.
   Det kommer en bild på en schysst traktor i nästa innlägg.
   Ha det bra.
   Tobbe

 2. Börje säger:

  Hej Tobbe!

  Vad mysigt det lät när du skrev om det gamla paret i båten som bott där i 20 år.
  Något lugnare överfart än den förra tolkar jag det som. Vi har seglat med Clarence och Nette några dagar. Skönt att komma ut på havet men frustrationen av att vara båtlös ökar.
  Åker till Kroatien på lördag för att semestra och passar samtidigt på att titta på några objekt när jag ändå är på plats.

  Vi ses säkert någon gång i början på augusti.

  Hälsningar Börje

  • Tobbe säger:

   Hej Börje!
   Betydligt lugnare nu. Skönt att kunna göra dagsetapper, om ändock långa, och gå in i marina för att sova.
   Ska bli spännande att höra om de olika objekten. Nytta med nöje.
   Ha en riktigt bra semester så syns vi i Augusti.
   Hälsningar
   Tobbe

Skriv 1 kommentar

InformationInformationSkaffa en egen bild istället för den här tråkiga, klicka här och följ instruktionerna på sidan!